tak mintak banyak.mintak click semua gamba nie jea :)

Followers sy y comei

suke x.. suke x?? ngeeee

4/18/12

Doa menghadapi Peperiksaan :)

RABU ( 25/04/12 ) --> MATH ENG 5
AHAD ( 29/04/12 ) --> TEKNOLOGI PLASTIK
KHAMIS ( 03/5/12 ) --> QUALITY CONTROL

Okay, motif ?? jadual exam aku laa. Last exam sebelum nak LI sem depan.. lepas tu boleh konvo..yipppii ! eh, tak payah nak yepi sangat, MATH5 tu, bukan math darjah 5.. :)

Okay, jom.. Nak share dengan korang doa-doa sebelum nak STUDY sampai la mase nak tunggu RESULT kelua.

Doa ni dibaca sebelummengulangkaji atau membaca nota-nota


اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin
)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan


وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)


Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan


سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit
3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)


Doa memohon kejayaan cemerlang - 

dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.


اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan,  tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

--> gud luck untuk semua kawan-kawan yang amik exam , jom berperang dengan kertas final tu habis-habisan.. :D
wish me luck, hope exam kali ni bejalan dgn lancar & dapat la aku lepas LI..nak konvo same dengan korang jugakkk . 

sumber : permai online

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...