tak mintak banyak.mintak click semua gamba nie jea :)

Followers sy y comei

suke x.. suke x?? ngeeee

11/27/12

NO title .

I'm IMPERFECT person ...
            I'm NOTHING ..
                            COMPARED with YOU ....



                     

                                          please LEAVE ME alone .......

11/21/12

Keuntungan dan kepentingan MELAMPAU.

Assalamualaikum .

Kepentingan dan Keuntungan . Okey, sebab ape aku utarakan macam tu, petang tadi balik dari kerja aku tumpang kakak kat tempat kerja dengan kakak aku, lepas sampai satu tempat ni kami pun turun sebab haluan tak same dan aku dengan kakak aku kena naik bas untuk sampai Port Klang. Tunggu punye tunggu memang bas lambat dari sepatutnya dari 5.45, pukul 6lebih jugaklah bas sampai, tak kesahlah lambat sebab jalan jam kan, yang penting aku balik.

Nak dipendekkan cerita, bas pun sampai kami naik, mase tu keadaan dalam bas tu memang penuh tempat duduk tak de, dan ade dalam 5,6 orang berdiri.. Okey tak kesah lah, kami pun naik... Tak penuh lah sangat lagi, tapi bile bas tu bergerak kedepan sikit mulelah warga negara lain yang duduk kat sini berpusu-pusu ke bas yang aku naik tu. Sekali dorang naik memang SARDIN tak ingatlah kan, aku dengan kakak aku sememangnye berdiri kat pintu tengah, dah dorang macam ape lagi ramainye kami pun berhimpit. Yang jadik sakit hati gile nye bile KAU dah tau bas yang kau bawak tu dah penuh, kenape masih lagi kau nak amik penumpang. Setakat yang aku tau lahkan, bukan ade had nye ke untuk penumpang yang menaiki BAS AWAM. Kami bayar kau bukan untuk sampai kedestinasi kami je, tapi untuk keselesaan kami jugak, kami bayar dan bukan FREE. So patut ke kami kena berhimpit macam tu sampai berlaga-laga bontot tu. KAU patut fikir yang berdiri tak semua lelaki dan bangsa luar negara tu, bangsa kau sendiri berdiri dan DIA PEREMPUAN, ape kau suke ke tengok bangsa kau sendiri dan kaum perempuan kena berlaga laga bontot bagai, ade sesetengah tu , memanglah sempit memang akan berlaga lah kan, tapi tau tak sambil-sambil tu dorang amik kesempatan. Aku bagitau kakak aku mase rase macam lebihlebih pulak, kakak aku ape lagi dengan SUPER BERANI nye die SIKU orang tu sambil kate 'Hei sane sikit die nak lalu'', aku pon makin mendekatlah kat kakak aku. Manelah kau letak akal fikiran kau tu. Jangan demi keuntungan kau lupa keselamatan orang lain. Ni kau tau dah padat, tapi mane-mane persinggahan kau amik orang lagi. Tak tau lah  nak panggil hati ape kau tu. Macam ni ke nak kaut keuntungan sekali pun.

Sudahnye memang sepanjang perjalanan muke aku masam , then orang bas yang collect duit tambang tu asik pandang-pandang, memamg aku jelinglah kan makan die.. Nasib dah separuh jalan ade 2 orang makcik turun, aku dan kakak aku pun cepatcepat duduk, nasib jugaklah mase berdiri tu memang kami berdiri depan makcik tu duduk. Lepas je sampai Port, aku turun, boleh pulak yg tukang collect duit tu tegur kate ''masamnye muke''.. Dengan SUPER SPONTAN nye aku jawab ''SUKE HATI AKU LAH NAK MASAM KE APE''. Siap dengan jelingan lagi..

Conclusion nye lah kan, aku bukan marah Mat-mat semua tu, tapi yang aku marahkan sangat pade PEMANDU BAS DAN TUKANG COLLECT duit bas tu, sangat-sangat marah dan rase kecewa dengan bangse aku sendiri yang macam tu. Patut lindung dan fikir keselamatan terutama bangsa sendiri, cuba yang kat tempat aku dengan kakak aku tu adelah isteri atau anak perempuan dia.. Fikir-fikirkan lah, mengaut keuntungan tanpe fikir keselamatan, dan maruah orang lain. Tolonglah patuhi ape yang dah ditetapkan, bukan melanggar semata-mata tamak mengejar keuntungan .

Wassalam.

11/14/12

Petua pengubat untuk batuk

Assalamualaikum .

Dalam seminggu ni nak tidur dah tak ''feeling'' macam sebelum2 nie, sebab ape... Sekarangkan musim hujan, so musim macam ni la banyak pulak sakit nye.. Alkisahnye, aku dah nak seminggu batuk, sebelum tu sakit mate la, selsema la, sakit kepala la.. Sudahnye sekarang ni yang tak sembuh lagi batuk dengan sakit tekak .. Bayangkan bile tiap malam suare merdu aku ni memecah keheningan malam diwaktu mereka sedang beradu dikamar masing2.. pewwwiiiittttt. Ayattttt.. ngeeeeee.. Sangat2 kisah lagi sebab batuk tidur aku terganggu dan bile kat tempat kerja, mate rabakkkk abess kot. Sampai nak berborak pon mate boleh tertutup wa cakap sama lu beb... Gile ke tak tu.. sudahnye waktu rehat tak pegi makan, tapi tidur..Sangat2 berharga waktu macam tu kalau tak tidurr, seriusssss ... INI SERIUSSSSSS..

Tak makan ubatlah tuuuu..Salahh..sangat2 salah sebab dah Macam2 ubat dah aku makan batuk ni, ubat klinik sampai abes satu botol, ubat batuk beli kat kedai abes jugak, siap petuapetua lama lagi yang aku dapat.. Antarenye ...


1. Limau kasturi dan kicap




    sebiji atau dua biji limau kasturi diperah dan diambil jus nya, kemudian dicampurkan dengan beberapa         titik kicap, dan minum...   Petua ni abang ipar aku bagi, dah dicuba mase anak buah aku batuk, die bagi then batuk budak tu reda, kalau tak matenye pon baik2 terbukak je sebab batuk tak henti2.

2. Daun Sirih dan Gula pasir... gula yang buat air tuhhhh




    daun sirih diletakkan sedikit gula putih diatasnya, kemudian makan..   Petua ni baru je aku buat, setakat ni mase mule2 makan rase lega sikit la.. Kalau okey, teruskan sehingga tak menganggu ketenteraman awam  lagi yer.. heeeeee

3. Air asam Jawa



   Asam jawa tu dicampur dengan air putih, dan disebatikan kot ayatnye, sampai la macam warna sepatutnye kan, kemudian diminum ..  Yang ni mak aku yang buat die bagi mase aku dah tidur dan die dengar batuk tak henti2, lepas minum tu not bad lah, aku terus tertidur sampai keesokan harinye..


Ada dua lagi petua sebenarnya, berkaitan dengan bunga cengkih dengan telur ayam kampung satu makcik aku bagi, satu lagi makteh.. Tapi mase dorang bagi aku macam dengar tak dengar je, sebab kusyukkkkk agaknye buat benda lainn... JAHAT kan.. kekeke.. Sorry my makcik2 semua.. Takpe kalau ade kesempatan aku tanye balik then share2 la mane yang patutkan...


p/s ; petua lainn plissssss..


11/12/12

ku seru muuu...

Assalamualaikum.

Selamat pagiii. Alhamdulillah diberi lagi kesempatan untuk menghirup udara didunia nie lagii. Wahh ayat . Haha.. Pagi nie bagun-bagun lepas solat subuh semangattt hatinye nak siapkan laporan latihan industri.. Tapi, yang ade bile broadband dah Automatik tercucuk kat lappy nie ha, alamatnye entah pukul berapa nk disentuhnye laporan tu. ngeeeee. Bile dihitung-hitung, tinggal lagi 3minngu lebih je lagi nak tamatkan latihan ni, lepas tu kenalah bersiap sedia untuk alam pekerjaan.. 3minggu ni banyak yang boleh jadi, moge segalanya dipermudahkan oleh Allah S.W.T .. Amin.. Harap sangat semua berjalan dengan lancar.

Aku sebenarnye tak tau macam mane nak mulekan buat report ni, contoh dah ade, tapi disebabkan sejak dari azali lagi mase kat poli suke sangat buat keja last-last minit, latihan industri ni pon die dah terikut-ikut dahhh.. Penyakit M kah ..huhu.. Ouhhh kerajinan ku menyeru kepadamu, datangglahhhhhh... prftttttt. gile. .. Apeape jela, cam sembang ngek-ngek je kan, saje je, nak bagi rajin menaip kena exercise dulu menghapadet blog ni, baru tak de kekejangan otot jarikan nak taip laporan pulakkkk... heeeee... ALASAN... Tolonggggg..tolong share macam mane nak buat laporan ni..... sadisssssss


---- Hampir 3 tahun menimba ilmu, harap segalanya diberkati Allah S.W.T , AMIN ..Doakan kan yg terbaik-----

11/9/12

lagi sekali....

Assalamualaikum :(

Alahaiiiii.. Hilang lagi gelang yang syafiq bagi.. sedih.. tak tau dah nak cari mane..awtttt lah lalai sangat dahhhh.. kali kedua ilang, tak kan nak beli baru lagiii. sorry cik syafiq.. emmhhhh .. sedihhh.. tak boleh jage dengan betul... Tapi tak sengaja, kes nak pegi pasar semalam la, pakai baju, gelangnye macam sangkut kat baju, tapi bile tengok ade pulak, last2 mase nak tido semalam baru perasan ... "eh, mane gelang??".............




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...