tak mintak banyak.mintak click semua gamba nie jea :)

Followers sy y comei

suke x.. suke x?? ngeeee

11/14/12

Petua pengubat untuk batuk

Assalamualaikum .

Dalam seminggu ni nak tidur dah tak ''feeling'' macam sebelum2 nie, sebab ape... Sekarangkan musim hujan, so musim macam ni la banyak pulak sakit nye.. Alkisahnye, aku dah nak seminggu batuk, sebelum tu sakit mate la, selsema la, sakit kepala la.. Sudahnye sekarang ni yang tak sembuh lagi batuk dengan sakit tekak .. Bayangkan bile tiap malam suare merdu aku ni memecah keheningan malam diwaktu mereka sedang beradu dikamar masing2.. pewwwiiiittttt. Ayattttt.. ngeeeeee.. Sangat2 kisah lagi sebab batuk tidur aku terganggu dan bile kat tempat kerja, mate rabakkkk abess kot. Sampai nak berborak pon mate boleh tertutup wa cakap sama lu beb... Gile ke tak tu.. sudahnye waktu rehat tak pegi makan, tapi tidur..Sangat2 berharga waktu macam tu kalau tak tidurr, seriusssss ... INI SERIUSSSSSS..

Tak makan ubatlah tuuuu..Salahh..sangat2 salah sebab dah Macam2 ubat dah aku makan batuk ni, ubat klinik sampai abes satu botol, ubat batuk beli kat kedai abes jugak, siap petuapetua lama lagi yang aku dapat.. Antarenye ...


1. Limau kasturi dan kicap




    sebiji atau dua biji limau kasturi diperah dan diambil jus nya, kemudian dicampurkan dengan beberapa         titik kicap, dan minum...   Petua ni abang ipar aku bagi, dah dicuba mase anak buah aku batuk, die bagi then batuk budak tu reda, kalau tak matenye pon baik2 terbukak je sebab batuk tak henti2.

2. Daun Sirih dan Gula pasir... gula yang buat air tuhhhh




    daun sirih diletakkan sedikit gula putih diatasnya, kemudian makan..   Petua ni baru je aku buat, setakat ni mase mule2 makan rase lega sikit la.. Kalau okey, teruskan sehingga tak menganggu ketenteraman awam  lagi yer.. heeeeee

3. Air asam Jawa



   Asam jawa tu dicampur dengan air putih, dan disebatikan kot ayatnye, sampai la macam warna sepatutnye kan, kemudian diminum ..  Yang ni mak aku yang buat die bagi mase aku dah tidur dan die dengar batuk tak henti2, lepas minum tu not bad lah, aku terus tertidur sampai keesokan harinye..


Ada dua lagi petua sebenarnya, berkaitan dengan bunga cengkih dengan telur ayam kampung satu makcik aku bagi, satu lagi makteh.. Tapi mase dorang bagi aku macam dengar tak dengar je, sebab kusyukkkkk agaknye buat benda lainn... JAHAT kan.. kekeke.. Sorry my makcik2 semua.. Takpe kalau ade kesempatan aku tanye balik then share2 la mane yang patutkan...


p/s ; petua lainn plissssss..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...