tak mintak banyak.mintak click semua gamba nie jea :)

Followers sy y comei

suke x.. suke x?? ngeeee

11/21/12

Keuntungan dan kepentingan MELAMPAU.

Assalamualaikum .

Kepentingan dan Keuntungan . Okey, sebab ape aku utarakan macam tu, petang tadi balik dari kerja aku tumpang kakak kat tempat kerja dengan kakak aku, lepas sampai satu tempat ni kami pun turun sebab haluan tak same dan aku dengan kakak aku kena naik bas untuk sampai Port Klang. Tunggu punye tunggu memang bas lambat dari sepatutnya dari 5.45, pukul 6lebih jugaklah bas sampai, tak kesahlah lambat sebab jalan jam kan, yang penting aku balik.

Nak dipendekkan cerita, bas pun sampai kami naik, mase tu keadaan dalam bas tu memang penuh tempat duduk tak de, dan ade dalam 5,6 orang berdiri.. Okey tak kesah lah, kami pun naik... Tak penuh lah sangat lagi, tapi bile bas tu bergerak kedepan sikit mulelah warga negara lain yang duduk kat sini berpusu-pusu ke bas yang aku naik tu. Sekali dorang naik memang SARDIN tak ingatlah kan, aku dengan kakak aku sememangnye berdiri kat pintu tengah, dah dorang macam ape lagi ramainye kami pun berhimpit. Yang jadik sakit hati gile nye bile KAU dah tau bas yang kau bawak tu dah penuh, kenape masih lagi kau nak amik penumpang. Setakat yang aku tau lahkan, bukan ade had nye ke untuk penumpang yang menaiki BAS AWAM. Kami bayar kau bukan untuk sampai kedestinasi kami je, tapi untuk keselesaan kami jugak, kami bayar dan bukan FREE. So patut ke kami kena berhimpit macam tu sampai berlaga-laga bontot tu. KAU patut fikir yang berdiri tak semua lelaki dan bangsa luar negara tu, bangsa kau sendiri berdiri dan DIA PEREMPUAN, ape kau suke ke tengok bangsa kau sendiri dan kaum perempuan kena berlaga laga bontot bagai, ade sesetengah tu , memanglah sempit memang akan berlaga lah kan, tapi tau tak sambil-sambil tu dorang amik kesempatan. Aku bagitau kakak aku mase rase macam lebihlebih pulak, kakak aku ape lagi dengan SUPER BERANI nye die SIKU orang tu sambil kate 'Hei sane sikit die nak lalu'', aku pon makin mendekatlah kat kakak aku. Manelah kau letak akal fikiran kau tu. Jangan demi keuntungan kau lupa keselamatan orang lain. Ni kau tau dah padat, tapi mane-mane persinggahan kau amik orang lagi. Tak tau lah  nak panggil hati ape kau tu. Macam ni ke nak kaut keuntungan sekali pun.

Sudahnye memang sepanjang perjalanan muke aku masam , then orang bas yang collect duit tambang tu asik pandang-pandang, memamg aku jelinglah kan makan die.. Nasib dah separuh jalan ade 2 orang makcik turun, aku dan kakak aku pun cepatcepat duduk, nasib jugaklah mase berdiri tu memang kami berdiri depan makcik tu duduk. Lepas je sampai Port, aku turun, boleh pulak yg tukang collect duit tu tegur kate ''masamnye muke''.. Dengan SUPER SPONTAN nye aku jawab ''SUKE HATI AKU LAH NAK MASAM KE APE''. Siap dengan jelingan lagi..

Conclusion nye lah kan, aku bukan marah Mat-mat semua tu, tapi yang aku marahkan sangat pade PEMANDU BAS DAN TUKANG COLLECT duit bas tu, sangat-sangat marah dan rase kecewa dengan bangse aku sendiri yang macam tu. Patut lindung dan fikir keselamatan terutama bangsa sendiri, cuba yang kat tempat aku dengan kakak aku tu adelah isteri atau anak perempuan dia.. Fikir-fikirkan lah, mengaut keuntungan tanpe fikir keselamatan, dan maruah orang lain. Tolonglah patuhi ape yang dah ditetapkan, bukan melanggar semata-mata tamak mengejar keuntungan .

Wassalam.

2 comments:

te amo said...

susah kalau fikir untung ja. selalu jugak kena mcm ni.

kak nora said...

dulu Bunda pun pernah mengadapi situasi macam ni...dah lah tunggu satu jam sekali baru datang(bas)..pastu lembab..kaut ramai2..dah lah sesak, dengan BAU nyer bermacam2 ..rasa nak cabut jer hidung..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...